fbpx

Lyckad Arkeologidag i Husaby

Det blev en lyckad Arkeologidag i Husaby igår söndag 27 augusti. Västergötlands museum tillsammans med Västsvensk arkeologi höll i dagen och det bjöds bland annat på guidningar av utgrävningen av den så kallade ”drottning Estrids grav” framför kyrktornet i Husaby. Ett första steg i utgrävningen är undersökning av de medeltida gravmonumenten framför västtornet och undersökningar med georadar och metalldetektor på olika platser i landskapet. Arkeologerna på plats i Husaby visade fynd och berättade om resultaten och projektet.

För de yngre fanns denna dag en spännande skattjakt med titeln ”Mysteriet med den försvunna biskopskräklan”. Biskop Brynolfs viktiga och dyrbara kräkla var försvunnen och han hade letat överallt, men inte kunnat hitta den. Alla barn fick hjälpa biskopen (som var ovanligt lik Västergötlands museums pedagog Ludvig Lhonneur) att åter hitta kräklan!

Husaby församling hade dagen till ära satt på korvgrytan och serverade korv med bröd och fika till alla besökare som kände ett sug i magen efter guidning och jakt!


Publicerad 28 augusti