fbpx

Naturaliesamlingen digitaliseras

Idag den 15 mars 2023 går startskottet för ett nytt digitaliseringsprojekt av ”Naturaliesamlingen” på Västergötlands museum! Naturaliesamlingen är en naturhistorisk studiesamling bestående av flera tusen objekt, vars tillkomst räknas från 1700-talet och framåt. Samlingen tillhör Skara gymnasium, men är sedan 1989 deponerad på Västergötlands museum. Det rör sig om uppstoppade däggdjur, ormar och fåglar, preparat, herbarier, fossiler, ägg, fågelbon, snäckor, insekter, stenar, mineraler med mera. Här finns allt från bältesdjur till en isbjörn, vilka användes i skolundervisningen ända fram till 1970-talet. Nu ska museets personal inventera, fotografera och dokumentera hela samlingen.

Det är ett digert arbete som kommer att pågå under ett par års tid. Först ut är den farmaceutiska samlingen som ska dokumenteras och digitaliseras. I små glasflaskor och kärl placerade i ett stort ”drogskåp” finns örter, kryddor, rötter, frön, bark, kokosnötter med mera – sådant som tidigare användes som läkemedel. Det rör sig om cirka 150 olika droger i 220 glaskärl.

Vi kommer fortlöpande att rapportera om vårt arbete med Naturaliesamlingen, så håll utkik på vår hemsida och i våra sociala medier!


Publicerad 15 mars