Praktik och blåkråkor

Under våren har vår praktikant Emelie katalogiserat fåglarna i Naturaliesamlingen. De har fått nummer och blivit fotograferade. På bilden får hon hjälp av sin stödperson Kent-Ove att sätta nummerlappar på fåglarna. Blåkråkan är en av fåglarna som Emelie tycker är särskilt vacker i färgerna.

Blåkråkan, eller Coracias Garrulu som den heter på latin, är numera utrotad i Sverige. Den sista platsen den häckade på är Fårö 1967, men var tidigare vanlig i hela södra Sverige. Även i övriga Europa har den minskat i antal. För att hjälpa fågeln pågår ett projekt där holkar sätts upp på till exempel telefonstolpar.

Naturaliesamlingen kommer från Katedralskolan men är deponerad på museet. Blåkråkan till höger är en hane som fångades i Kalmar 1867. Exemplaret till vänster saknar uppgifter.

Vi tackar Emelie för sin tid på museet och önskar henne all lycka i framtiden.

Publicerad 7 juni