1700-talsveckan i Skara som är ett samarbete mellan Skara kommun, Medborgarskolan, Göteborg Baroque och Västergötlands museum genomfördes i år för fjärde gången.
En vecka full av upplevelser…!
Veckan inleddes den 10 augusti med en workshop där barn och unga under Inese Demidas ledning gjorde maskeradmasker. Samma kväll ledde Skara Gilles Sven Olof Ask en stadsvandring genom 1700-talets Skara och allt avslutades med förbjudet kaffe i Kråks källarkrog där Bellman i forma av Thomas Landahl framträdde under valven.
Under tisdagskvällen föreläste Gabriel Hallbäck om von Döbeln och vi fick följa honom på en vandring genom Paris 1780. Onsdagen bjöd på en barockkonsert med Hanna Thiel som i Kråks östra flygel framförde musik från 1600- och 1700-talen, och på eftermiddagen kunde den nyfikne följa med på en visning av utställningen ”Nytta & Nöje – återskapat 1700-tal”. Kvällen bjöd dessutom på ett extrainsatt program då familjen Löfgren från 1700-talsföreningen Gustafs Skål gjorde en dräktvisning och berättade mer om den Gustaf III:s nationella dräkt (som finns utställd på museet).
Wood Peckers gjorde under torsdagen två fantastiska familjekonserter, där de på blockflöjter spelade musik från 1400-tal till 2000-tal.
Fredagen bjöd på en föreläsning av arkivarie Sofia Särquist som lät oss titta in i prästfruns garderob på 1700-talet. Hon hade studerat bouppteckningar från tiden 1785-1820 och trots att det var fredagskväll var det fullsatt i den coronanapassade hörsalen.
Lördagen var veckans finaldag och då öppnades Kråks herrgårds mangårdsbyggnad upp för besök. I skuggan under träden på gårdsplanen föreläste konsthistoriker Lars Sjöberg om 1700-talets herrgårdshem, och Duo Nouovo framförde musik från tiden på gitarr och flöjt.
Hela veckan avslutades med 1700-talsdans under dansmästare Anna Löfgrens ledning under de stora träden i Fornbyn.