fbpx

Snart 40 år efter fyndet: Nya undersökningar av sköldarna från Fröslunda

Fröslundasköldarna är ett av de största och mest spektakulära fynden från bronsålderns Europa och utgör ett av de största depåfynden som någonsin hittats i Sverige. Just nu genomför Dr. Marion Uckelmann från Durham University, Storbritannien, Dr. Lena Grandin, Arkeologerna vid Statens historiska museer, samt personal från Västergötlands museum, tester på sköldarna. Det rör sig om metallprover som tas i syfte att spåra var kopparn, blyet och tennet i sköldarna kommer ifrån.

Tidigare i år blev Västergötlands museum beviljade ett generöst anslag ur Lennart J Hägglunds Stiftelse för forskning om Fröslundasköldarna. I forskningsteamet ingår utöver Västergötlands museum också Göteborgs universitet och Durham University i Storbritannien.

Det är snart 40 år sedan de cirka 3000 år gamla bronssköldarna stöttes på av en slump när bonden Bert Ivarsson plöjde sin mark ute på Kålland i Västergötland. Under bronsåldern fanns på stället för fyndet nämligen en grund vik av Vänern i vilken de 18 sköldarna sänkts ner som en offerhandling. Idag finns 10 av de 18 Fröslundasköldarna att beskåda på Västergötlands museum.


Publicerad 28 juni