fbpx

Succé för käpphästhoppning

Hästar på käpp blir mer och mer populära och trenden lever. På Veterinärmuseet i Skara kunde barn under några dagar i augusti 2022 både tillverka egna exemplar och sedan tävla om en fin rosett.

Att hoppa käpphäst har åter blivit populärt. Hästen, som ursprungligen snidades i trä, har anor från medeltiden men minskade i popularitet under 1900-talet då leksaksbilar blev en populär miniatyr av de bilar som ersatt hästen som människans vanligaste fortskaffningsmedel. Nu har dock hästarna på käppar åter kommit i ropet och i augusti kom sommarlovslediga barn till Veterinärmuseet i Skara för att både tillverka och sen även tävla med de skapade hästarna.

Vid två olika tillfällen, den 2 och den 4 augusti, bjöds barn mellan 6 till 12 år in för att ge hästhuvuden i trä, ett personligt utseende med spännande färger och kanske mönster och en man i garn. Efter avslutad ”käpphästverkstad” fick hästarna naturligtvis testas i en liten hinderbana.

Några dagar senare, söndag 7 augusti, genomfördes Veterinärmuseet Grand Prix 2022. Barn i låg- och mellanstadieåldern fick nu tävla i hoppning med sin tillverkade eller köpta käpphäst. Den som inte hade en egen käpphäst fick naturligtvis låna en. Hästarna blev besiktigade av en riktig tävlingsveterinär. Roland Werner ordförande i Veterinärmuseets Vänner genomförde en flygande besiktning runt Peter Hernquists staty. Alla deltagare bjöds på saft och glass, och naturligtvis en riktig prisrosett.

De som plockat upp käpphästtrenden och vill hålla den vid liv är, förutom Veterinärmuseet, Västergötlands museum och Medborgarskolan.


Publicerad 15 augusti