Västergötlands museum i Skara har tillsammans med fem andra svenska länsmuseer levererat viktig utrustning för att stärka arbetet med och bevarandet av kulturarvet i Ukraina. I dagarna satte sig museets chef Luitgard Löw bakom ratten i en minibuss för att leverera utrustningen till Berlin, för vidare transport till Maidan-museet i Kyiv, Ukraina.
En stor del av kulturarvet i Ukraina är hotat på grund av Rysslands anfallskrig mot landet. Mycket är redan skadat och förstört. Det här är ett krig i vilket kulturarvet och den ukrainska identiteten är ett utpekat mål för förstörelse och utplåning. Men det finns goda krafter som arbetar med skydd av byggnader och museer. Personal och ledning på sex svenska länsmuseer – i Blekinge, Bohuslän, Jämtland, Kalmar, Västergötland och Örebro – har samlat ihop och som julgåva skänkt 84 500 kronor till kulturen i Ukraina. För pengarna har de köpt utrustning; laddningsbara batterier, bensin- och gasdrivna växelriktare, ledbelysning, kommunikationsradioapparater, 360-graders-kamera och första hjälpen-lådor. Utrustningen har skickas till Maidan-museet i Kyiv där chefen Ihor Posjyvajlo och hans kollegor dokumenterar skador på kulturarvet runt om i hela Ukraina till följd av kriget.
Det tog tid att få tag på delar av den utrustning som Maidan-museet önskade sig då efterfrågan på dessa saker är stor både i Sverige och Europa. Inte heller att ordna transport till Ukraina var enkelt. Till slut löste sig transporten genom att chefen för Västergötlands museum, Luitgard Löw, genom sina kontakter med ICOM i Tyskland kunde ordna en transport med dem från Berlin, direkt till Kyiv. Från första tanke till färdig leverans har det tagit två månader och en mängd e-postmeddelanden med än hoppfulla än negativa besked om utrustningen och leveransen.
En hyrbil bokades på Kulturarv utan gränsers bekostnad. Luitgard Löw satte sig själv bakom ratten och körde ner till Berlin. Den allra sista leveransen, av en kraftigt försenad växelriktare, fick göras under stark stress; från Örebro läns museum till Västergötlands museum med bara några minuter till godo. Färjan mellan Göteborg och Kiel var nästa etappmål.
Via ICOM Tyskland fick Luitgard kontakt med företaget Schlien & Friends, som vanligtvis transporterar konstföremål och som kört en mängd föremål mellan Berlin och Ukraina. Företaget och dess koordinator Alexander Schlien har med tyska ICOM:s hjälp byggt upp ett stort nätverk med och har också levererat till flera hundra museer i Ukraina.
– Det blev några stressiga dagar för att hinna med alla leveranser och transporter, men nu när allt har kommit fram och vi har kunnat bidra, så känns det mycket bra, säger Luitgard Löw. Nu hoppas hon att Maidan-museet ska få mycket lättare att utföra sitt viktiga arbete genom gåvan från de svenska museerna.
Västergötlands museum har senare skickat ytterligare en leverans till Maidan-museet i Ukraina. Den här gången var via Riksantikvarieämbetets och MSB:s samlade transport efter ett upprop från den Ukrainske kulturministern.