fbpx

Tornerspel och bal avslutade 1700-talsveckan

Under några dagar i augusti 2022 förflyttades Skara tre århundraden bakåt i tiden, då 1700-talsveckan för sjätte gången anordnades med föreläsningar, konserter, skådespel, visningar och filmvisning. Det hela avslutades den 13 augusti med ett tornerspel i Fornbyn och en bal i rätt tidsanda på Kråks herrgård.

Riddare på häst, rustade med långa lansar var under 1700-talet ett populärt inslag vid festliga tillställningar. I Fornbyn bakom Västergötlands museum var äkta tornerspel ett inslag under 1700-talsveckans avslutande dag. Riddarföreningen Infensus uppträdde och bjöd på ett spännande skådespel.

Det var en mycket varm dag då riddarna gjorde upp bakom museet, men ett hundratal personer hade lagt ut filten eller ställt stolen på en skuggig plats och såg hur riddarna med sina spjut, lansar och svärd, träffade ringar, högg sönder meloner och avslutningsvis ”gjorde upp” i en duell.

– Vi är jätteglada för att alla inte är och badar idag utan att det har kommit en del folk ändå, säger Charlotte Kristensson från Medborgarskolan till Skaraborgs Läns Tidning. Vi har aldrig haft tornerspel innan, men vi suger tag i att Gustav den tredje hade egna tornerspel som hela hovet fick vara med i. Det är lite därför vi hakar tag i det, sedan är det väldigt publikt också, fortsätter Kristensson.

Tornerspelet var en nyhet under 1700-talsveckan, men kan säkert bli en tradition som återkommer.

Senare samma kväll skrudades Kråks Herrgård om till en riktig 1700-talsbal och här bjöds på en meny som hörde maskeradernas århundrade till. Efter god mat och dryck och sång och musik, bjöds alla gäster ut på planen framför herrgården för att njuta av ett litet fyrverkeri a la 1700-tal. Därefter promenerade sällskapet upp till Skara domkyrka för att avsluta kvällen med en konsert med Kristine West på flöjt och Erik Rydvall på nyckelharpa.

1700-talsveckan är ett samarbete mellan Skara kommun, Veterinärhistoriska museet, Medborgarskolan, Västergötlands museum och Göteborg Baroque.


Publicerad 15 augusti