Den första höstdagen 2022 var en personalgrupp från Västergötlands museum som huvudsakligen arbetar med administrativa uppgifter, på utflykt till Lindholmens slottsruin och Stola Herrgård på Kålland utanför Lidköping.
Första stoppet var Lindholmens slottsruin där museets utställningsproducent Peter Nordin berättade om slottets historia. Bland de som ägt slottet finns många historiska namn; rikshovmästare Ture Jönsson, greve Bengt Gabrielsson Oxenstierna, greve Johan Gabriel Stenbock och greve Magnus Julius De la Gardie.
År 1662 brann slottet ner, men byggdes upp igen. Byggnaden fick då det magnifika utseende som syns avbildad i Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna. Där är slottet omgivet av bland annat fyra flyglar och dessutom en fantastisk park med statyer och fontäner. Mycket lite av detta kom att utföras. En mycket påkostad badstuga uppfördes dock. När Carl von Linné besökte slottet på sin Västgötaresa 1746 nämnde han särskilt just denna byggnad.
År 1792 brann slottet återigen, men den här gången återuppfördes det aldrig.
Idag finns endast den imponerande betjäntflygeln kvar. Den uppfördes på 1720-talet när Lindholmen ägdes av familjen Ekeblad på närbelägna Stola. Den är idag föremål för omfattande räddningsaktioner. Med hjälp av bidrag från bland annat Länsstyrelsen för Västra Götaland samt Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, åtgärdas just nu brister i konstruktionen. En förening har bildats för bevarandet av Lindholmens betjäntflygel (www.lindholmensgard.se).
Efter besöket på Lindholmen gick färden några kilometer till herrgården Stola, även den med stolta anor ända från 1200-talet. Idag ägs och drivs herrgårdsbyggnaden av en stiftelse. Platsansvarig och även Stolas ende invånare, Jörgen Lindqvist, tog emot på gårdsplanen.
Nuvarande huvudbyggnad uppfördes i början av 1700-talet och har en utsökt rokokoinredning i flera av rummen. Den ritades av arkitekten Carl Hårleman på 1750-talet. Då ägdes Stola av familjen Ekeblad.
Tack vare en enastående insats av dåvarande ägare, Holger Ander, har Stola under 1900-talets senare hälft återställts. Ett omfattande detektivarbete har också gjort att man lyckats återföra många av inventarierna från det Ekebladska hemmet.
Efter en mycket uppskattad visning av Stola, begav sig sällskapet från Västergötlands museum hemåt.