fbpx

Pressrum

Välkommen till Västergötlands museums pressrum! Här samlar vi pressmeddelanden och pressbilder. Är du journalist eller representerar media, kontakta gärna vår informationsansvarige Peter Holm, peter.holm@vgmuseum.se, om du har frågor. Klicka på länkarna bredvid bilderna. Bilderna öppnas i en ny sida och här kan du ladda ner originalbilden. Glöm inte att ange ev. fotograf samt “Västergötlands museum”.


KNÄPP KNÄPP KNÄPP
Anders Karlsson – bygdefotograf i Västergötland

● Pressmeddelande: KNÄPP KNÄPP KNÄPP, Anders Karlsson – bygdefotograf i Västergötland >>

Fägre år 1940 >>
Bland Anders många självporträtt sticker den här bilden ut. Det nästan känns som att han tar den för eftervärlden. Han har klätt upp sig, tagit på sig sin pepitarutiga finkeps, kavajen, västen med klockkedjan, skjortan och slipsen. Kameran är i centrum, det rejäla stativet, handen på trådutlösaren. Den spännande effekten och inramningen som vänsterarmen skapar är säkert medveten. Om man bortser från den lantliga inramningen är det en bild av en modern proffsfotograf från vilken tidningsredaktion som helst.
Gerda Thörn matar hästen genom fönstret 1948 >>
Det är troligen inte första gången hästen tigger äpplen i det öppna köksfönstret. Ett njutbart ögonblick. Framförallt för hästen, men även för oss betraktare. Familjen Thörn tillhörde de vänner Anders fick när han bodde i Dalsland under åren 1926-30. Han hälsade på dem regelbundet. Fotot togs på en av dessa visiter.
Familj i vardagsrum 1936 >>
Bilden är troligen tagen i trakten runt Kinnekulle – Forshem, Österplana, Medelplana, Blomberg eller Mariestad. På bilden sitter pappan och läser, resten av familjen intar förstrött sina positioner – säkerligen har Anders dirigerat nog. En av döttrarna greppar vattenkannan och häller. Genom att göra några blygsamma ristningar visar han det rinnande vattnet från vattenkannan – ett listigt sätt att få med rörelse i bilden. Anders hade en underfundig humor. Genom att rista i emulsionen kunde han förstärka detaljer han ansåg viktiga.
Mjölkbil med gengasapparat >>
Fyra personer och en mjölkbil under kriget. Det är sommar. Småkillarna har fått följa med. Anders arrangerar bilden noga, placerar sig själv och kameran längst ner i diket för att förstärka perspektivet. Hoppa nu! ropar han säkert. Lillkillen tvekar, men lyder sen fotografen. Med ett leende i mungipan tar de båda språnget ut i luften. Under andra världskriget begränsas importen av bensin till Sverige. För att klara en del av transportbehovet med lokala resurser, ved och kol, byggdes många fordon om till gengasdrift.
Vägbygge vid Hova 1937 >>
En vägarbetare smider verktyg under ett vägarbete i trakten av Hova. Bilden ångar av värme, det dallrar i luften, och vi förnimmer en doft av varm asfalt. Den omfattande utbyggnaden av vägnätet i Sverige krävde sin man – muskulös och svettig, i utnötta arbetskläder. Vägbyggare och rallare är väldokumenterade i Anders Karlssons arkiv.
Bondmora med katt 1939 >>
Katten lockas med bitar av rått kött. Med den tidens fototeknik och långa slutartider var det en utmaning att fotografera snabba rörelser. Bra ljus var en förutsättning, fotostativ en annan. Anders väljer en låg horisont och ett stående format. Kattens framtassar, handen och kvinnans blick möts i bildens centrum. För att ytterligare förstärka fotots centrumlinje ristar han till slut in årtalet 1939 i vänsterkanten.
Man på lättviktare 1938 >>
År 1934 flyttar Anders Karlsson till Kinnekulle. Ett par år senare byter han också ut sin trampcykel mot en lättviktare. Det är osäkert om det är Anders själv vi ser på bilden, men han sitter på en svensktillverkad REX Midget. Notera hur den stillastående motorcykeln har retuscherats. Synbarligen kör han så det ryker ur öronen, gruset sprutar och vänsterbenet blir oskarpt när han i fotoögonblicket släpper foten från marken. REX i Halmstad startade tillverkning redan 1896. Under 1930-talet ökade försäljningen och år 1938 kunde man stoltsera med över 35 000 producerade motorcyklar.
Brak, buller å vägbygge mellan Lyrestad å Hova 1937 >>
Fjorton man arbetar med vägen som ska gå norrut genom Tiveden. Asfaltsverk, lastbilar och schaktmaskiner – det var säkert mycket buller och brak! Värt att föreviga i både text och bild. Svenska vägbolaget bildades 1930 som en del av Johnsonkoncernen. På entreprenad ansvarade man under 30-talet för Stockholm stads gatuunderhåll och asfaltsarbeten.

Kata Gård – Varnhem

Kyrkoruinen 2006 (Foto: Aerophotos) >>
Katas skelett (Foto: Västergötlands museum) >>
Kata Gård – Varnhem (Foto: Västergötlands museum) >>
Inne i Kata Gård (Foto: Västergötlands museum) >>
Mari Wickerts syr Katas dräkt (Foto: Västergötlands museum) >>

UTGRÄVNINGARNA I VARNHEM

press_varnhem_filmning_statister_small Filmning i Varnhem >>
press_varnhem_my_filmar_utgravning_small My filmar utgrävningen >>