fbpx

Visningar och besök

Vi erbjuder visningar av våra basutställningar på museet och av Fornbyn. Visningarna är kostnadsfria för regionens skolor.
Boka via receptionen
: 0511-26000, receptionen@vgmuseum.se.

OBS! Vi har just nu begränsad möjlighet att ta emot gruppbokningar för guidade visningar.

Mellan is och eld – tolkningar av Västergötlands forntid
Följ med på en resa genom vår spännande forntid. Hur var livet för våra förfäder och förmödrar? Vi börjar i istiden, och går därefter igenom sten-, brons- och järnåldern. Under vår resa stannar vi givetvis särskilt vid de praktfulla Fröslundasköldarna, som hittades för trettio år sedan. Tid: 30-45 minuter.

Kata och Kättil – fynden i Varnhem
Vem var kvinnan som begravdes på ett kristet sätt redan under tidigt 1000-tal i Varnhem? I utställningen om Kata och Kättil berättar vi om utgrävningarna av en vikingatida kyrkogård och de fynd som gör det möjligt för oss idag att återskapa vikingakvinnan Kata. Tid: ca 20 minuter.

Skara i medeltid
Under medeltiden var Skara en metropol. Vi går tillsammans genom biskops- och kungastaden, och möter vardagsliv, maktkampen mellan kyrkan och kronan, klostren och några skelett. Visningen avslutas med storstaden Skaras nedgång som ägde rum efter Digerdöden på 1350-talet. Tid: 30-45 minuter.

Agnes de Frumerie – konstnär och glaspionjär
Agnes de Frumerie (1869 – 1937) var en mångsidig kvinna och konstnär från Skövde. Hon gjorde bronser, marmorskulpturer, möbler, keramik och ett speciellt sorts glas. Under många år av sitt liv bodde hon i Paris där hon också ställde ut sina verk. Under visningen pratar vi om hennes spännande liv, och om villkoren för kvinnliga konstnärer under hennes tid. Vi gör också enkla analyser av några av hennes verk. Tid: ca 20 minuter.

Fornbyn (öppet sommartid)
Bredvid museet ligger friluftsmuseet Fornbyn. Här finner du ett 30-tal byggnader från hela Västergötland som flyttats hit för att ge en bild av det gamla bondesamhället. Mitt i centrala Skara kan du besöka en gammal lanthandel, en smedja, ett torp, en ladugård och ett härbärge. Vi kan erbjuda visningar av de spännande byggnaderna.

Egna önskemål?
Vi kan också skräddarsy visningar och program efter era önskemål. Kontakta oss så diskuterar vi!