fbpx

Agnes de Frumerie och jugendstilen

Digital utställning

Den 10 juni uppmärksammas jugendstilen, eller art nouveaun, världen över. Vad passar väl då bättre än att lyfta fram jugendkonstnären Agnes de Frumerie? I Västergötlands museums samlingar finns tack vare en stor donation Agnes skissböcker, dagböcker, brev, skulpturer, möbler, målningar, vaser och fotografier.

Vem var då hon? Hon föddes i Skövde den 20/11 1869 som Agnes Kjellberg. Hon växte upp i Vänersborg och blev vid 17 års ålder blev antagen vid Akademien för de fria konsterna där hon studerade måleri och skulptur.

Därefter gav hon sig ut i världen – praktiserade i Berlin och flyttade som stipendiat till Paris där hon träffade konstnärer som Gaugin, Rodhin och Christian Eriksson. 1893 gifte hon sig med den 20 år äldre kaptenen Gustaf Frumerie. Äktenskapet gav henne ekonomisk trygghet och hon kunde uteslutande ägna sig åt sin konst.

Agnes de Frumerie blev den svenska konstnär som flitigast ställde ut på de olika salongerna i Paris. Vid den här tiden skapade hon de karaktäristiska figurprydda vaserna och gjorde även fristående skulpturer, porträttbyster och berättande skulpturgrupper med gummor, gubbar, häxor och barn.

År 1925 flyttade paret Frumerie tillbaka till Sverige för gott. De slog sig ner i Hindås och det var här som hon började att experimentera med den glasteknik som kallas ”Pate-de-verre” där pulvriserat glas, kristall och naturgummi formas och bränns i en ugn. Den halvgenomskinliga glasmassan fick ett organiskt uttryck som passade bra för jugendstilen.
Agnes de Frumerie gick bort den 2 april 1937.