fbpx

Anders Karlsson, lilla Karin och bussen i Helgestena

Digital utställning

Anders Karlssons bilder lockar betraktaren med sina skildringar om människors liv på 30-, 40-, 0ch 50-talet. Fordon och hästar, barn och hundar och andra djur- allt skulle trängas på bilderna. Här är ett av de få exempel på den typ av postkort som Anders Karlsson framkallade och sålde till människor runt om i Skaraborg som finns i museets ägo. I det ögonblick han knäppte bilden visste han inte säkert om han skulle få avkastning på sin insats. Förutom egna tokiga idéer var han därför noga med att fånga situationer och motiv som kunde tilltala någon vid uppvisande.

Bilden föreställer Karl Verners buss i Häljestena Täng i Grästorps kommun. Denna dag är bussen fylld av barn och ungdomar och den är troligen på väg till skolan. Vi kan skymta lilla Karins mössprydda huvud längst bak i bussen och bland andra Karins äldre systrar Märta och Ester. Karin berättar, cirka 80 år senare:

”När vi bodde grannar med Anders Karlsson i Häljestena var jag fem eller sex år gammal och jag minns att jag var väldigt rädd för honom. Mest för att han hade en stor motorcykel som skramlade så förskräckligt, för den var surrad med ståltråd både här och där. Vi barn sprang och gömde oss när han kom farande på den. Han var väldigt originell. Han kunde skrämmas och göra dumheter var som helst. När han skulle fotografera hästar brukade han ”gnägga till” för att hästens öron skulle ställa sig rätt upp. Han kunde plötsligt ”gnägga till” bakom ryggen på en´ när man var i affär´n och handlade också. En gång skulle jag och min lekkamrat Lennart Boström fotograferas. Vi var båda på dåligt humör – Lennart för att han varit tvungen att ta på sig en kostym och jag för att jag var rädd. Då plockade Anders Karlsson av en maskrosboll och blåste i ansiktet på mig för att få mig att skratta. Men då började jag bara gallskrika istället, så det blev inte så bra. Anders Karlsson hyrde ett hus på granngården. Det sägs att han var tvungen flytta från stugan i all hast för att han kommit ihop sig med hyresvärden Martin om en småsak. Anders hade varit inne hos Martin för att lyssna på hans radio, alla hade ju inte radio på den tiden, men det sägs att Anders pillade på den så Martin blev så koleriskt arg så han körde ut honom ur stugan.”