Ännu finns mycket kvar att upptäcka

Digital utställning

I sitt testamente förordnade Gustaf och Agnes de Frumerie den 16 juni 1931 att Västergötlands fornminnesförening skulle erhålla fastigheten Åsaborg med befintliga inventarier samt ett kapital om 22 000 kr efter parets död. Inkluderat i inventarierna var en stor del utav Agnes konstnärliga produktion bestående av skulpturer, tavlor, och konstglas såväl som teaterpjäser och andra texter. Lägg därtill 61 arkivboxar arkivmaterial och fotografier.

Intendent Sanfrid Welin skrev 1937, samma år som Agnes gick bort och samlingen kommit i fornminnesföreningens ägo, att det ”…finnas ett utomordentligt rikt material för studiet av Agnes de Frumeries olika konstgrenar, framför allt skulptur, men dessutom en myckenhet konstglas samt ett avsevärt antal teckningar och målningar”.

Agnes har definitivt inte blivit bortglömd, tvärt om ökar intresset för hennes konst och så sent som 2020 lånade Västergötlands museum ut 12 av Agnes verk till Prins Eugens Waldemarsudde – men ännu finns finns mycket kvar att upptäcka

På digitalt museum finns nästan 1300 av Agnes fotografier och föremål ur Västergötlands museums samlingar att utforska. Dem hittar du här.