fbpx

Avhållsamhet och lera

Digital utställning

I Asien, huvudsakligen i Kina, har man troligtvis tillverkat porslin sedan 200-talet, men tillvägagångsättet förblev en länge yrkeshemlighet och det österländska porslinet gäckade västvärlden ända in på 1700-talet. Även om det fanns skickliga keramiker i Europa så kunde de inte mäta sig med porslinslerans plastiska egenskaper, det brända porslinets hållfasthet och porslinets färgstarka glasyrer, för att inte tala om de asiatiska keramikernas tusenåriga hantverkstradition – så när den tyskfödde Johann Friedrich Böttger knäckte den keramiska nöten i början av 1700-talet följde en våg utav europisk porslinstillverkning.

Under 1800-talets myckenhet kunde det europiska porslinet ofta ta skulpturala uttryck enligt tidens ideal, som t.ex. den här urnan – utsökt modellerade växter i pastellfärger runtom en äggformad urna porslin.

Så här års kanske urnans skulpturala dekor får tankarna att gå till vårens vilda framfart eller påskgodis i läckra färger? Påskens färgprakt och traditionen att måla ägg kommer ifrån medeltiden och fastetidens spartanska kosthållning, då det längtades till att få äta ägg och annan mäktig mat under påsken. Medan det väntades dekorerades äggen. Nuförtiden är det inte längre så många som iakttar fastan, men de glada färgerna lever kvar i både påskfirande och porslin.