De tre vise männen på väggbonad från Halland

Digital utställning

• Väggbonad föreställandes de tre vise männen
  • Väggbonad föreställandes de tre vise männen, Maria och Josef

Denna väggbonad från Halland inköptes till museet 1935 för 37 kronor. Den är målad på lumppapper och är i två delar.

Motivet är hämtat från bibeln och föreställer de tre vise männen. På ena halvan rider de på sina hästar och i övre högra hörnet skymtar kung Herodes som de först besökte när de försökte finna judarnas nyfödde kung. Därefter kan vi se hur de överlämnar sina gåvor, guld, rökelse och myrra, till Jesusbarnet som sitter i Marias knä med Josef stående till vänster.

Det var vanligt att smycka sitt hem inför större högtider, att ”bona om” sitt hus. Bonadsmåleriet har sitt ursprung i kyrkomåleriet och det var ofta kyrkomålare som lärde ut konsten till lokala hantverksmålare. Därifrån utvecklades sedan olika stilar. Museets bonad är troligen målad av den så kallade Sunnerboskolan i början av 1800-talet.