fbpx

En present till mor

Digital utställning

Denna vackra kopp utan fat, dekorerad med blommor i grönt och guld med texten: ”Mors kopp” ur Västergötlands museums samlingar skänktes till museet 1945 av fru Anna Kristina Dalström, född Landberg, från Marieholm, Lundsbrunn. Hennes man var trädgårdsmästare och hade någon gång köpt koppen på auktion i trakten kring Lundsbrunn – kanske som morsdagsgåva att Anna Kristina.

Men varför firas mors dag egentligen? Nuförtiden har många uppfattningen att dagen mest är till för kommersiella skäl, för att öka konsumtionen och försäljningen inom handeln. Detta var dock inte alls tanken när mors dag infördes, utan snarare att hylla mor och visa uppskattning för allt hennes arbete i hemmet.

Firandet av mors dag kan kopplas så långt tillbaka som till midfastosöndagen år 1607 då barn som inte bodde hemma skulle få besöka sina föräldrar. Barnen förväntades ha med sig presenter till sin mor. De skulle även besöka hemkyrkan.

Föregångaren till det moderna firandet av mors dag tros vara Anna Jarvis, en lärarinna från USA. Hon arrangerade en gudstjänst där moderskärlek stod i fokus, på årsdagen av sin mors bortgång, den 10 maj 1905. Alla som besökte kyrkan fick en vit nejlika, moderns favoritblomma. I USA blev mors dag en officiell högtid 1914 varpå firandet spred sig vidare till Europa.

År 1919 började mors dag firas på allvar i Sverige. På initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg firas mors dag alltid den sista söndagen i maj på grund av att det då finns mycket blommor att plocka i Sverige. På den här tiden var det väldigt ovanligt för en kvinna att få ledigt från hushållssysslorna. Men på mors dag skulle mor få ledigt, barnen skulle hjälpa till att laga mat, städa och diska. Var barnen frånvarande skulle de skicka vykort eller telegram som var särskilt avsedda för mors dag. Hade hemmet en flaggstång så skulle flaggan hissas. Barnen skulle sjunga för sin mor på morgonen och ge henne frukost på sängen tillsammans med blommor och en liten present. Far i huset skulle delta vid en högtidlighet som skulle hållas antingen vid eftermiddagskaffet eller på kvällen.

Än idag är det vanligt att mor får blommor eller en present av sina barn på mors dag.