fbpx

En trygg kopp te

Digital utställning

Tekanna

Får det lov att vara en trygg kopp te i höstrusket?

Det finns nästan inga gränser för vad en kopp te kan hjälpa oss med om en ska tro traditionen från stora delar av befolkningen i Storbritannien. Har någon haft en stressig dag? Erbjud personen en kopp te. Har någon sorg? Erbjud personen en kopp extra starkt te. Behöver någon prata av sig? Erbjud personen en kopp te och en pratstund. Det är lite av en universallösning och egentligen kanske det inte är teet i sig utan omtanken som frågan speglar, som ofta får en att må en gnutta bättre.

En alldeles extra trygg kopp te kan en få ur en engelsk tekanna från våra samlingar. Den har nämligen en enkel men finurlig lösning på problemet med att när en häller ur kannan vill locket trilla av; ett skjutlock. Konstruktionen kallas ”slide-lid” eller ”sliding lid” och var en nymodighet under det sena 1800-talet. Just den här kannan är tillverkad av Grimwade Brothers, Staffordshire, England, någon gång under perioden 1893-1915 och har innan den kom till museets samlingar använts i Källby. Den ovala tekannan har rokoko-former och är dekorerad med reliefdekor, transfertryck samt handmålade detaljer i guld. Transfertrycket är ett blommotiv i grått, gult, blått och rödbrunt föreställande växter, kanske är det dahlior vi ser. Helhetsintrycket är trots den innovativa utformningen med skjutlock, en traditionell kanna med blommor och guld som utstrålar trygghet och lugn. Ja, ibland är det nästan som om föremålen talar till oss, om en svunnen tid eller en stämning!

Kort om te

Te har en lång och rik kultur och historia, som börjar i södra Kina redan på 200-talet, då skriver den medicinskt lärde Hua Tuo att genom att dricka bittert te tänker en bättre! Te-drickandet sprider sig till stora delar av Asien för att först under 1500-talet introduceras i Europa av portugisiska präster och handelsmän.

Under 1600-talet blev tedrickande fashionabelt i England, engelsmännen lät starta storskaliga teplantager i Indien, som till stora delat var kolonial-styrt under perioden. Då Katarina av Bragança, som hade för vana att dricka te, gifte sig med Karl II av England, Skottland och Irland 1662 bidrog det ytterligare till att popularisera te-drickandet i England. Men att dricka te var inte en vana hos många i England förrän under 1700-talet och förblev mycket dyrt tills slutet av 1700-talet. Inte förrän vid det sena 1800-talet blev te en vardagsdryck för hela samhället i England, då priset gått ner.

Än idag tycker många att te-drickande ger en lugn pigghet. Te innehåller L-teanin, teofyllin och bundet koffein (ibland kallat tein).