fbpx

En udda trio

Digital utställning

Djupt inne i museets magasin finns en underlig trio vars väg till Skara är höljt i dunkel. Trion består utav Vilhelm III av Oranien, Maria II av England och sinnesintrycket syn.

Vad det handlar om är en skål och fat från Harlingen, i provinsen Friesland i Nederländerna.

I Harlingen har kakel och annan fajans med tennglasyr tillverkats sedan 1598, en produktion som är igång idag än idag. Skålen och fatet i museets samlingar är tillverkade någon gång under 1700-1725. De är drejade och har en handmålad, kraftfull dekor som är typisk för den rådande barockens ideal.

Skålens dekor i koboltblått, manganviolett och gult avbildar en kvinna klädd i högreståndsklädsel och som speglar sig i en handspegel. Kvinnan ser stolt ut men föreställer inte någon särskild person utan är en allegorisk framställning av ett av de fem sinnena, närmare bestämt synen. Samma tillverkare ska ha gjort motiv för alla de fem sinnena och t.ex. illustreras smaksinnet av en kvinna som håller i ett flöjtglas. De olika föremål som de avbildade håller i kallas attribut används som en slags symbol som gestaltar och identifierar en person eller en företeelse; det kan vara frågan om föremål, redskap, klädsel, utstyrsel och/eller tillbehör. En allegori är en berättelse eller bildframställning där olika detaljer har en dold innebörd. Särskilt vanligt förekommande är det i personifikation av abstrakta begrepp såsom döden, årstiderna, sinnena och så vidare.

Fatets dekor i koboltblått avbildar en man och en kvinna, båda i högreståndsklädsel och med krona på huvudet, mannen har även en spira i ena handen. Ovanför dem hänger draperade tyger och en tofs, nästan som om de vore på någon slags scen. Det hela ger ett pampigt intryck och det troligaste är att det föreställer Vilhelm III av Oranien, ståthållare i Nederländerna från 1672, kung av England, Skottland och Irland från 1689 och drottning Maria II av England, Skottland och Irland, furstinna av Oranien. I folkmun är det här parets regeringstid känd som ”the reign of William and Mary”.

Hur en den keramiska trion hamnade i Skara är det ingen som vet men de uttrycksfulla karaktärerna visar hur mycket vi har gemensamt med 1700-talets människor -nu precis som då driver vi gärna med makthavare och gör oss roliga över kändisskapets fåfänga.