Ett besök hos Fröken Elsa Vestberg

Digital utställning

Idag gör vi ett besök i Fröken Elsa Vestbergs museilägenhet i Falkängen.

I Falkängens hantverksby i Hällekis finns en museilägenhet i en av de gamla arbetarbostäderna. Den är inredd med fröken Elsa Vestbergs hela kvarlåtenskap.

Elsa föddes 1901 i Falkängen och avled 1988. Fadern Alfred arbetade vid Cementbruket i Hällekis och Elsa fick överta hushållsarbetet hemma då modern avled. Hon tvingades anpassa sig till faderns skiftgång och de var ofta vakna på kvällar och nätter. Efter att fadern pensionerats fortsatte Elsa med de sena kvälls- och nattvanorna. Det gjorde att hennes sociala kontakter blev begränsade. Kassörskan i mataffären berättade om hur Elsa brukade komma in fem minuter före stängningsdags för att handla och hon umgicks sällan med grannarna. De som kände Elsa beskriver henne som en positiv och öppen kvinna som både sjöng och spelade och tyckte om katter. Ibland tog hon pass som städerska i personalmatsalen på Bruket.

På 1970-talet flyttade Elsa till ett sjukhem. När arbetarbostäderna skulle renoveras packades hennes tillhörigheter ner och flyttades till den gamla tvättstugan på gården. Inget slängdes då det förutsattes att hon skulle komma hem igen. Elsa blev kvar på sjukhemmet och skänkte sitt bohag till Diabetikerförbundet som i sin tur sålde allt till Götene kommun. År 1987 donerade kommunen hela bohaget till Västergötlands museum.
Museet inredde en av lägenheterna i Falkängsvägen med Elsas saker för att kunna visa hur ett typiskt svenskt arbetarhem såg ut.

Det som är unikt med lägenhetsmuseet är att alla inventarier kommer från ett och samma hem där ingenting kastats. De mest vardagliga sakerna finns kvar, som disktrasan, kvitton och klädnypor. Det enda som saknas är Elsa själv.

Lägenhetsmuseet går att besöka när Falkängens hantverksby är öppen.

På bilden ses Elsa tillsammans med en väninna i hemmet i Falkängen omkring 1930.