fbpx

Ett vackert blomster- och riksvapenprytt brev

Digital utställning

Hur mycket kan ett dokument berätta? Det här vackert blomster- och riksvapenprydda brevet, som finns i våra samlingar, är skrivet på tyska på pergament, undertecknat av Wigersten och daterat den 6 april 1744.

Vem var han och vad ville han förmedla? Han hette Andreas Wigersten och var trädgårdsmästare vid kung Fredrik I:s lustslott Karlberg. I texten rekommenderar han varmt sin lärling Petter Dillström från i Horn i Södermanland. Dillström hade gått i lära för Wigersten i tre år, från den 26 mars 1741 till den 26 mars 1744. Mycket mer än så berättar inte dokumentet, men det går att följa unge herr Dillströms liv i andra arkiv. I Riksarkivet återfinns hans namn i en bouppteckning. Han dog 1763, var gift med Maria Enberg, arbetade vid Österbybruk och bodde i Films socken.

I köksträdgården vid Österbybruk, där vi antar att han arbetade år 1745, fanns bland annat sockerärtor, senap, syltgurkor, sommarkrasse, kålrötter, persilja, purjolök, rovor, pepparrötter, kål, morötter, vinbär, krusbär, turkiska bönor, palsternacka, persiljerötter och mejram. Men också sparris och melon! I trädgårdskontot kan man utläsa att Petter Dillström köpte 300 st sparrisplantor år 1762. Året efter köpte han blomkåls- och lövkojsfröer samt ”porcelleine”, som var ett slags grus som användes i trädgårdens gångar.

Men hur vet vi att han odlade meloner? I Österbybruks inventarieförteckning från 1756 nämns två melonborrar. Med hjälp av dem flyttades och utplanterades de ömtåliga melonplantorna. På bruket fanns också 43 ”melonklockor” – små drivhus i glas.

En nederländare som besökte Österbybruk under 1700-talets senare hälft beskrev trädgården så här (fritt översatt): ”Där blev jag förvånad över att se de vackraste apelsinträd, citronträd och andra växter från varmare klimat. Dessa, fick jag emellertid höra, sattes ut under cirka 6 veckor om året, och bevarades övrig tid i växthusens konstgjorda värme.” Han tyckte dessutom att trädgården var mycket vacker. Också det ett fint betyg för trädgårdsmästare Dillström.