fbpx

Fars dag

Digital utställning

Farsdag-firande

Igår var det fars dag, en högtid som saknar religiös prägel och är till för att hylla och uppmärksamma alla fäder lite extra. I samlingarna på Västergötlands museum finns bland annat två foton som är tagna vid firandet av fars dag.

Det första fotot visar hur ett fars dag-firande kunde se ut i ett hem 1937. Bilden är tagen av Anders Karlsson (1893-1967) som var en omkringcyklande bygdefotograf. Tyvärr saknas uppgifter om vad personerna på bilden heter samt var fotot är taget. Far sitter vid bordet och har förmodligen förärats ett fars dags-kort som han läser omgiven av sin fru och sina barn. På bordet står även en blombukett och kanske har han i present fått den ko i porslin som flickan håller i.

Skyltfönster inför Fars dag
Skyltfönster inför Fars dag

Det andra fotot visar ett skyltfönster med fars dags-tema. En pappersbild i mitten av skyltfönstret visar hur mor och barn smyger i sina nattkläder för att på morgonen uppvakta far med ett paket och en blombukett. Framför bilden ligger slipsar, handskar och halsdukar. Presenterna var oftast kopplad till den traditionella mansrollen och slipsen är än idag en av de vanligaste presenterna på fars dag.

Första gången fars dag firades var den 19 juni 1919 på initiativ av Sonora Smart Dodd från Spokane i staten Washington, USA. Hon ville hedra sin far William Smart, som själv hade uppfostrat Sonora och hennes många syskon på familjens farm sedan hustrun dött i barnsäng. Firandet spred sig sedan i USA.

Mors dag började firas på allvar i Sverige 1919 och i början av 1920-talet pågick en mindre debatt om att en fars dag borde införas för att även hylla faderns roll i hemmet. Men det dröjde ända till 1931 innan fars dag började firas i Sverige. Först firades dagen i juni men senarelades till andra söndagen i november då den ansågs ligga för nära morsdag som firas sista söndagen i maj. Fars dag firades lite enklare än mors dag. Far uppvaktades ofta under morgonen med kaffe, tårta, blommor och en present. Enligt uppgifter som samlats in av Nordiska museet 1963 angående mors- och fars dag-firandet ansåg många äldre att de till en början tyckt att firandet var ”onödigt fjäsk”.

Fars- och mors dag anses ofta vara en kommersiellt framtvingad tradition med syfte att främja butikernas försäljning. När dagarna instiftades var det inte syftet utan föräldrarna skulle firas med hemgjorda saker som kort och middagar eller frukost på sängen. Först 1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att sprida seden. Först i slutet av 1980-talet började de framväxande butikskedjorna marknadsföra speciella varor framtagna för mors- och fars dag.

Hur firar ni fars dag hemma? Skriv gärna till oss i inläggen på Instagram eller Facebook!