fbpx

Hembygd – någonstans i Sverige

Avslutad utställning

23 januari – 28 mars

Vad betyder hembygden för dig? Var känner du dig hemma? Vad är Sverige? Lördag 23 januari öppnar vi en ny utställning som med ungdomars röster försöker ge svaren på dessa och många andra frågor.

Utställningen Hembygd – Någonstans i Sverige är baserad på insamlat material från 116 unga med olika bakgrund, intressen och förutsättningar, som har intervjuats, fotograferats och filmats, från Oxie i söder till Pajala i norr och från Skärhamn i väster till Stenkumla i öster.
750 gymnasielever på praktiska och teoretiska program i Trelleborg, Malmö, Växjö, Kungsbacka, Mölnlycke, Göteborg, Lerum, Karlstad, Stockholm, Sundsvall, Umeå, har i workshops skrivit om hembygd, grannar och fredagskvällar. Och 36 unga från olika delar av landet har fotograferat sin hembygd.

Alla intervjuade har fått välja en plats, och berätta om den, i det offentliga rummet, för att visa var unga gillar att vara. Vad tycker och tänker unga om orten där de bor? Hur förhåller de sig till sin hembygd? Vill de förändra något? Hur tänker de kring fördomar? Vad är Sverige för dem? Hur skulle det kännas att tvingas lämna sin hembygd och Sverige? Det är några av de frågor de har svarat på.