fbpx

Hundra kilo grynkorv

Digital utställning

Karl-Erik Jonander föddes 1919 i Östra Vingåker utanför Katrineholm. I sin ungdom började han som slaktarlärling i Strångsjö, ett yrke som kom att föra honom hela vägen till Skara.

Han jobbade på Scan väst mellan åren 1940-1948 och sedan som charkuterist vid KF:s charkuterifabrik i Skara. Där var han verksam i många år, troligen ända fram till pensionen.

I museets arkiv finner vi ett personarkiv över Karl-Erik och bland hans material finner vi en stor mängd recept på olika korvsorter. Bland annat den i trakten så populära grynkorven. Andra recept vi hittar i samlingen är på berlinerkorv, blodkorv, leverkorv, salami och medvurst. Totalt 36 olika recept på korv som finns nedtecknade både på maskin och för hand. Karl-Erik som gick bort 2002 i Skara måste ha varit en riktig korvälskare.

Den som vill följa Karl-Eriks recept får dock göra plats i frysen för här arbetas det med kvantitet -såväl som kvalitet -som i det här receptet på 115 kg grynkorv:

40 kg Småfläsk
17 kg Ox III fett
12 kg Korngryn
40 L Vatten
2 kg Potatismjöl
0.2 kg Kryddpeppar
8 st Lökar
1 mått Vitpeppar
2-3 mått Socker

På andra bilden syns Karl-Erik som nr. tre från höger under sin tid på Scan. Tredje bilden visar Karl-Erik mitt i arbetet på KF:s charkuterifabrik.