fbpx

IMAGINE – Erik Johansson, Fotograf/Bildskapare

Avslutad utställning

4 juni – 18 september 2016

Erik Johanssons bilder är laddade och gåtfulla. Vardagen vänds ut och in, surrealism och realism vävs samman och används för att skapa verklighet av fantasi. Erik skapar bilder som möter mer än betraktarens ögon. Uppväxt på en gård i Götene finner han här sina motiv och utsnitt ur verkligheten. I landskapen häromkring är han hemma, känner platåbergen, slätterna, vägarna och hagarna. Skaraborgaren känner också igen sig, kan identifiera platser och miljöer men ändå inte. Bilderna slår undan fötterna för betraktaren, för vad som är möjligt, öppnar upp nya verkligheter, bjuder in besökaren även till en inre resa. Inspirationskällorna finns där, Magritte, Dalí, Escher och många fler men hans bilder är inte målade. De är fotograferade.

Att göra digitala bilder med Eriks krav på kvalitet och noggrannhet kräver mer än en bra kamera och fotografiskt kunnande. Ett mödosamt skissande och modellbyggande ligger bakom varje bild. Miljöresearch, casting och fotograferande följs sedan av månadslånga seanser vid datorn.

De 25 bilderna i utställning är gjorda under en period av flera år. För första gången visades de i april i år på Fotografiska i Stockholm. Samtidigt släpptes boken IMAGINE på Max Ström förlag men redan tidigare blev Erik inbjuden att på temat ”Impossible photography”göra TED-talks, webbsända föreläsningar som setts av 100 000 tals personer. Förmodligen är det sista gången Erik visar den här kollektionen i Sverige.

På Västergötlands museum är vi stolta över att kunna visa Erik Johanssons bilder, en stor konstnärlig och fotografisk upplevelse.