fbpx

Katja of Sweden

Avslutad utställning

  • Katja of Sweden
  • Katja of Sweden
  • Katja of Sweden
  • Katja of Sweden
  • Katja of Sweden
  • Katja of Sweden
  • Katja of Sweden
  • Katja of Sweden

13 november 2021 – 13 februari 2022

Med omslag på världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar, egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York och utsåld kollektion på Harrods i London blev Katja of Sweden – Katja Geiger – Sveriges första internationellt kända modedesigner. Trendkänslig, formsäker och målmedveten bröt hon med tidens snäva kvinnoideal och gick sin egen väg. Nu kommer den uppmärksammade och inspirerande vandringsutställningen om henne till Västergötlands museum i Skara.

Med Katjas egna ord berättas i utställningen hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster samt hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch. ”Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.” Med Katjas plagg introducerades nya sätt att se på kläder.

I utställningen görs nedslag i hennes omfattande produktion, kläderna är främst från 1960- och 1970-talen. Den färg- och mönsterrika designen fångar tidsandan. I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Katjas kläder och skor blandas med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Katja skapade själv mönster och samarbetade även med flera framstående formgivare och konstnärer vilket bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck.

I korta filmklipp berättar samarbetpartners, designers och modekännare om Katjas betydelse för svenskt mode – designern Carin Rodebjer (utsedd av Elle till Årets designer 2019), Damernas Världs förra chefredaktör Martina Bonnier, formgivarna Carl Johan De Geer och Sven Fristedt, modehistorikern Tonie Lewenhaupt, Beckmans Designhögskolas rektor Karina Ericsson Wärn samt Katjas barnbarn Lotta Stensson, som också är modedesigner.

Utställningen Katja of Sweden är producerad av Kulturen i Lund.