fbpx

Kleopatra

Digital utställning

Kleopatra föddes runt 69 f Kr och dog 30 f Kr. Hon var drottning av det Egyptiska riket och den sista härskaren av det ptolemeiska kungahuset. För att behålla makten sökte hon stöd hos de romerska kejsarna, men år 30 f Kr var hon besegrad och begick självmord. Hon har inom konsten och populärkulturen tolkats många gånger och på olika sätt.

Agnes arbetade med skulpturen av Kleopatra hösten 1898 i Paris. Den är 215 cm hög och avbildar Kleopatra i dödsögonblicket. Ormen har ringlat sig runt hennes vänstra arm, öppnat gapet och är redo att göra sitt hugg. Kleopatra sitter rak i ryggen med uppmärksamheten riktad mot ormen och sammanbitet minspel. Hon ryggar inte tillbaka. Hon är inte en kvinna som blir offrad och hon är inte passivt lidande. I det mest dramatiska ögonblicket är hon kontrollerad, medveten och aktiv.

Skulptur föreställande Kleopatra
Skulpturen som den ser ut idag

Nästa bild är tagen i Danderyd där Agnes och Gustaf de Frumerie levde efter hemkomsten till Sverige. Notera kronorna på den första och andra bilden. Agnes ändrade kronan senast 1909. Till höger om skulpturen står en gipsförlaga.

Skulptur föreställande Kleopatra
Skulpturen fotograferad i Agnes och Gustaf de Frumeries hem i Danderyd
Skulptur föreställande Kleopatra
Gipsförlagan till Kleopatra
Skulptur föreställande Kleopatra
Skulpturens placering i Danderyd