fbpx

KNÄPP KNÄPP KNÄPP – Anders Karlsson – bygdefotograf i Västergötland

Avslutad utställning

Utställningen varade från augusti 2020 till februari 2021

Vem var Anders Karlsson? En särling, en ensamstående, kringflackande, excentrisk suput? Ett original, en frihetstörstande, knäpp och gudabenådad begåvad konstnär?

Välkommen till en ny utställning med Anders Karlssons bildvärld!

Hur man än väljer att kategorisera Anders ”Knäpp” Karlsson så är det ofrånkomligt att hans bilder har en lockelse. De är underfundiga, roliga, överraskade och de kastar oss i händelser. Vi möter människor från förr på ett sätt som vi inte sett dem förut. De känns levande. De verkar ha roligt. Vi kan se fattigdomen och den tuffa vardagen, men Anders fotografier fångade också något annat – glädjen i det enkla med vänner, familj, barn och djur.

Bygdefotografen Anders Karlsson skildrade människor i vardag och fest under en lång period mellan år 1920 och 1960. Med nyfikenhet åkte han runt på sin cykel, senare lättviktare, och förevigade människor och gårdar runtom i Västergötland.

Anders Karlsson föddes i Tanum 1893, bosatte sig som vuxen i Grebbestad, Göteborg, Alingsås, Falköping, Götene, Kristinehamn, och så småningom i Götlunda norr om Skövde där han gick bort, 74 år gammal. Istället för pensel och duk som ”gåramålarna” använde hade han sin bälgkamera och glasplåtar.

Anders Karlssons bilder är tekniskt intressanta och fotografiskt nydanande. Tidigt började han retuschera sina bilder – labbet hade han oftast med sig. Han skrev in kommentarer och datum genom att själv rista direkt i negativen. I museets samlingar finns 14 000 glasnegativ som vittnar om hans, även i ett nationellt perspektiv, unika fotografiska gärning.

Utställningen bygger på hans bilder men kompletteras också med intervjuer och texter.

Utställningen öppnade den 4 augusti 2020 och pågick till början av februari 2021 då den går ut på en turné i Västsverige.

Se bilderna som ingick i utställningen, på DigitaltMuseum >>