fbpx

Lek vid Finnerödja station

Digital utställning

Det är vinter i Finnerödja. Framför järnvägsstationen leker några glada barn. De poserar villigt på sin spark framför kameran. Barnen är Karl Evert, Berta Maria och Nils Olof Norén, alla födda mellan 1903-1911. Föräldrarna var kontorsbiträde Karl Rudolf Norén och Signe Maria Palm. Familjen bodde i en lägenhet på stationshuset fram till 1916, då de flyttade vidare till Sventorp. Den vackra träbyggnaden ritades 1861 och stod klar lagom till invigningen av Västra Stambanan 1862, en viktig händelse för bygden och inte minst för landet. Viktiga arbetstillfällen skapades, både under byggandet och efter färdigställandet och hade stor betydelse för Sveriges infrastruktur.

 

Bilden är tagen av Oliver Engvall någon gång i mitten av 1910-talet. Han föddes 1892 och växte upp i Herrängen, Finnerödja, yngst av sex syskon. Tidigt fick han börja arbeta med sysslorna på gården, som han senare tog över och drev tillsammans med sin andra hustru Emilia. På Herrängen odlades jordgubbar som på så många andra små gårdar runt om Finnerödja. Hela familjen var engagerad i odlingen. På 1940-talet hade de 20000 plantor och gården invaderades av bärplockande, så kallade ”lägerflickor” varje sommar.

 

Oliver var väldigt påhittig och hade ett stort tekniskt intresse. Han köpte bland annat en råoljemotor och till den kopplade han en spånhyvel och åkte runt på bygden och hjälpte folk bygga tak.

Det stora intresset för fotografering började på 1910-talet då brodern Fred, som emigrerat till Amerika 1902, ofta skickade fotografier hem till Sverige. Troligen införskaffades bälgkameran med trästativ under ett besök hos brodern Axel i Stockholm. Oliver inredde ett fotolabb i ett litet utrymme intill skorstenen på vinden i huset i Herrängen. Förutom familjen Engvall och deras släktingar skildrar bilderna människor och miljöer i och runt omkring trakten Finnerödja. Eftersom det spred sig att Oliver hade en kamera fick han uppdrag av både bekanta och obekanta: han kallades till både begravningar, årsdagar och familjesammankomster. När sedan rummet på vinden försvann i och med en renovering av bostadshuset 1936 slutade Oliver fotografera. Den lite otympliga bälgkameran med stativ byttes på 50-talet mot en Kodak Instamatic med blixt under ett besök i Mariestad.

 

Oliver Engvalls 500 fotografier ingår numera i museets samlingar och är presenterade här. Se även filmen på museets hemsida där sonen Eldroy Engvall berättar om händelser ur faderns liv.