fbpx

Magi, kyssar och porslin

Digital utställning

I den nordiska mytologin blev Balder dödad av en pil gjord av mistel. Misteln, eller gui som är den heter på franska, är tillsammans med järneken en utav våra två året-runt-gröna bladväxter – vilket historiskt har tolkats som en magisk livskraft.  Denna livskraft har gjort att misteln har använts till fruktbarhetsriter genom historien, och ett svagt eko av det återfinns i seden som säger att två personer som möts under en mistel ska de kyssas. 

Under 1890-talet kom Agnes de Frumerie i kontakt med keramikern Edmond Edouard Achille Lachenal då hon bodde och verkade i Paris. De kom väl överens och inledde ett samarbete som kom att vara i nära ett decennium. Han hade en stor verkstad i Chatillon efter sin far.

Under samarbetet med Edmond födes Servisen Gui, som dekorerats med spraymålning och schabloner med stiliserade mistelmotiv i jugendstil. Samlingen av Gui-porslin har kommit till Västergötlands museum genom Agnes de Frumeries donation under 1930-talet. Om Agnes köpt servisen, bytt till sig den eller fått den som gåva av sin samarbetspartner och vän Edmond Lachenal vet vi inte, men något som är tydligt är att den varit välanvänd -nagg, sprickor, missfärgning och krackelering på flera av servisdelarna vittnar om att den sett både ett och annat. Kanske har Agnes haft fler servisdelar från början. Vid förra sekelskiftet var det fortfarande vanligt att serviser köptes i uppsättningar för 12, 24 eller 36 personer av den som hade råd.

Servisen gjordes som en specialtillverkning för en tidning, och kom att bli mycket framgångsrik, först som enbart matservis, men sedan kompletterades den med både kaffeservis- och teservisdelar. Porslinet tillverkades mellan  1900-1913 och kunde nog ha blivit längre om det inte hade varit för det första världskriget; metall-stencilerna som användes för att dekorera servisen förstördes när tyska trupper satte eld på Keller & Guérin-ateljen, 1914.

När vi idag ser den fridlysta misteln tillsammans med järnek så är det oftast på julkort eller i juldekorationer men från början är en önskan om livets återkomst, god skörd och starka husdjursbestånd. 

 

God Fortsättning önskar Västergötlands museum.