Med menande blick och talande tystnad

Digital utställning

Har du någon gång upplevt att ett föremål ’talar’ till dig och pockar på din uppmärksamhet?

Precis så är fallet hos den här lilla lejonfigurinen. Dess menande- och vänliga blick söker ögonkontakt varje gång man går förbi den på sin hylla i museets magasin. Känsligt utförd och med en mankhöjd om blott 70mm så utstrålar den en återhållen styrka och kontroll.

Trotts det så är lejonet lite utav ett mysterium. Vi vet väldigt lite om det här föremålet.

Det köptes av museet på 1930-talet från en Sven-Olof Sterneman för den ansenliga summan 10 kronor, föremålet användes i Härlunda utanför Skara och det är en erfaren och begåvad träsnidare som tillverkat den. Men vem är snidaren? Vad är det för träslag? Hur hamna den hos Sven-Olof och vad vill det säga med sin pockande blick?

Många av de ca 300.000 kulturhistoriska föremål som Västergötlands museum har ställer – precis som lejonet – fler frågor än det finns svar, och kanske är det just det som gör dom så kittlande?