fbpx

Mopeden Cyclemaster

  • Moped Cyclemaster däck och motor
  • Moped Cyclemaster styre med tuta och lykta

1M16: HN639

Motorvelocipeden, eller mopeden som vi kallar den idag, innebar ett nytt och vidare rörelsemönster på landsbygden. Det blev lättare att göra ärenden, besöka vänner, grannar och släktingar. Kontaktytorna i vardagen ökade vilket bland annat gynnade föreningslivet.

Denna moped är engelsk, av märket Cyclemaster. Gunnar Setterberg i Broddetorp köpte den ny, någon gång under åren 1945-1950. Säljare var Artur Andersson i Broddetorp som körde taxi och hade motorverkstad. Cyclemastern har motorn i navet. Det hade funnits andra motordrivna cyklar tidigare med motorn på pakethållaren eller ramen.

Gunnar Setterberg var kyrkvaktmästare och skomakare. Han drygade ut lönen med att göra vaktmästarjobb i Hornborga skola. Till och från skolan åkte han på denna Cyclemaster. Då han blev för gammal sålde han den till Axel Lager på Heljesgården i Bolum. Axel använde den bara till några få resor. Syskonen Elsa och Lars Eriksson fick istället ta över den. Lars tyckte om mopeden och åkte mycket runt i bygden. Även Elsa åkte flitigt på mopeden, ofta till sina symöten. Ett problem med den var att den inte ville starta om motorn var halvvarm. Lars fick tipset att det var ett ”felaktigt gnistsprång på tändstiftet”. Efter justeringen krånglade den inte mer.