fbpx

Mortel

  • Mortel stengods
  • Beskrivning av inventarieföremål

1M16: 84746a

Morteln är av kalksten och utseendet och dekoren är typiskt för en mortel av detta material. Morteln användes till att krossa kryddor och var, och är än idag, en ovärderlig kompis i köket. Mortlar användes också i målerifirmor vid tillverkning av målarfärg, samt i laboratorier. Det vi kanske oftast tänker på när det gäller mortlar i köksmiljö är marmormortlar, mässingmortlar och gjutjärnsmortlar.

Mortlarna var historiskt laddade föremål i köket då de stod för makt och status. Bara husmor hade nycklarna till kryddskåpet eftersom kryddor var en dyrbar ingrediens i matlagningen. Att hantera kryddorna fick inte alltid göras av vem som helst. I den hierarki som fanns i gårdens kök var det just husmor som hade ansvaret för de dyra kryddorna. Det mest slående exemplet på en dyr krydda är saffranet som helst ska mortlas tillsammans med litet socker för att få den rätta konsistensen. Saffran var den ultimata statuskryddan och användes ofta vid finare tillställningar.

Det är svårt att säga hur gammal morteln är, men troligen från 1700-talet. Den är skänkt av Hilda Johansson 1933 och tillhörde tidigare hennes far, dåvarande källarmästare i Skara.