fbpx

Pelle Snusk

Digital utställning

  • Pelle Snusk
  • Pelle Snusk-kort
  • Pelle Snusk-kort
  • Pelle Snusk-kort
  • Pelle Snusk-kort

I samlingarna på Västergötlands museum finns en kortlek för barn. Kortleken, som heter Pelle Snusk, baseras på den tyska barnboken som är känd under namnet ”Der Struwwelpeter” och som ursprungligen är tänkt för barn mellan 3 och 6 år. Barnläkaren och psykiatrikern Heinrich Hoffman (1809-1894) skrev och illustrerade boken åt sonen Carl som en julklapp 1844. Heinrich Hoffman var även socialt och politiskt verksam och tog aktiv del i medborgerliga initiativ i demokratisk riktning. Boken gavs ut 1845. På svenska utkom den 1849 med titeln ”Julbocken eller Pelle Snusk”.  Boken anses vara en föregångare till den moderna bilderboken för barn. Den blev en succé under 1800-talet och trycktes i mer än 20 miljoner exemplar och är en av de mest berömda bilderböckerna i västvärlden.

Boken och kortleken innehåller små berättelser med talande illustrationer. Texten berättas på rim och är ovanligt brutal och direkt. Den återspeglar 1800-talets syn på barnuppfostran (wikipedia.org), då det gällde att ta till hårda metoder för att sätta stopp för barns ovanor, som till exempel att suga på tummen, leka med tändstickor eller vägra äta upp sin mat. Barnen skulle skrämmas till lydnad.

Enligt texten med spelreglerna är Pelle Snusk ”barnens roligaste bilderspel”. När barnpsykologin började växa fram i början av 1900-talet kritiserades boken, då den ansågs kunna framkalla ångest hos barnen. I efterkommande upplagor mildras innehållet.

Kortspelet består av 36 kort indelade i 9 serier om 4 kort vardera, där varje serie innehåller en kort berättelse.

I en serie av kort kan vi se hur Nisse blir tillsagd av sin mor att inte suga på tummen, när han ändå gör det kommer skräddaren rusande och klipper av Nisses tummar. Sedan står Nisse snopen och väntar på att mor ska komma hem och skälla på honom.

I en annan serie leker flickan Marie med en tändsticka trots att två katter ber henne att låta bli. Berättelsen slutar med att hon brinner upp helt och hållet.

Läs mer