fbpx

PIXLAR – mellan Pong och Playstation

Avslutad utställning

15 oktober – 14 maj

En återblick på tv-spel i hemmet och dess tekniska utveckling under 40 år. Från svartvita block till miljontals färger och pixlar i full HD. Från enkla handkontroller till trådlösa tennisracketar. En utställning för den som vill minnas hur det var eller vill veta hur allt började.

Utställningen baseras på Mats Bohmans privata samling, som täcker de flesta förekommande tv-spelen som funnits i de svenska hemmen från sent 70-tal fram till modern tid. Utställningens tema är främst den tekniska utvecklingen inom ett område som har förändrats radikalt över dess förhållandevis korta livstid.

Det som ena dagen är toppmodernt blir snabbt hopplöst omodernt då det hela tiden kommer ännu snabbare och ännu bättre hårdvara. Såväl presentation som interaktion har genomgått stora förändringar och där det förr fick användas en stor dos fantasi kan det idag vara svårt att skilja från verkligheten. Allt är dock fortfarande uppbyggt på samma grundelement – pixlarna – om än i större mängd och antal färger.

Utställningen kommer delvis även påvisa utvecklingen inom spelindustrin, som gick från enkla idéer till väldigt komplexa spel, för att återigen komma tillbaka till enkla idéer. Förr begränsade tekniken vad som var möjligt att göra i ett spel, idag är det snarare tiden som begränsar spelaren och driver fram en utveckling av enkla mobilspel. Från att ha gått från pojkrums-programmerare till stora team är vi återigen tillbaka till där enskilda personer kan göra enkla spel som blir storsäljare.