fbpx

Plastcykeln Itera

Plastcykeln Itera

1M16: 106112

År 1982. Någonstans i landet i norr, närmare bestämt Vilhelmina ser en helt ny cykel dagens ljus. Företaget Itera AB svarade för tanken om att göra en cykel av plast.

Om plast nu verkligen var ett framtidsmaterial år 1982 kan diskuteras. Det hindrade inte att man satsade på människans drömmar om ny design, något från vardagen avvikande, något spännande. Med satsade pengar och reklam ville man påverka cykelkulturen och ändra vår föreställning om vad en cykel kan vara.

Cykeln bestod till största delen av glasfiberförstärkt termoplast, den hade tre växlar och i konstruktionen ingick ett praktiskt bärhandtag. Men cykeln svajade, var ganska tung, och snart kom myter om att trafikljusen inte slog om på grund av att den inte var gjord av metall. Det sägs ibland att cykeln var före sin tid, men det kanske enbart är ren nostalgi. Vårt exemplar av cykeln är en senare variant där styret gjorts av metall. Den uppmärksamme kan notera att ringklockan hänger litet löst eftersom plastfästet har spruckit, men sannolikt inte på grund av yttre våld, utan av hög ålder.