fbpx

Skarasamlare – Hjalmar von Hall

Digital utställning

  • Hjalmar och Elisabeth von Hall
Elisabeth och Hjalmar von Hall

Hösten går mot vinter och den låga solen leker i stenens sirliga relief. Året är 1897 och på gården Silbohom utanför Götene står den 27 årige Hjalmar von hall på farstukvisten till gårdens mejeri. Mejerier finns i hundratals på den väldiga västgötaslätten, men det som gör det här unikt är de två liljestenar som utgör husets farstukvist. Det är fortfarande mycket som ska göras efter årets skörd men Hjalmar kan inte hindra sig från att beundra hur liljestenarnas sirliga blomsterrelief träder fram i höstsolen.

  • Silboholm
Silboholm

Kanske är det här på farstukvisten som Hjalmars passion för historia föds? Det är i alla fall nu som han hänger sig åt det som skulle komma att bli Västergötlands museum – Västergötlands fornminnesförening. Med de medel han har börjar han köpa kulturhistoriska föremål som han skänker till föreningens samlingar.

Hjalmar stannar på Silbohom till 1909 då hans föräldrar går bort och testamenterar familjegården och hela sin förmögenhet till Hjalmar. På granngården Bölaholm har samma sak hänt Elisabeth Gullstrand. De två förmögna gårdsägarna fattar tycke för varandra och året efter gifter de sig i ett yrande snöoväder.

Med sin nyvunna förmögenhet berikar Hjalmar föreningens samlingar ytterligare, han skänker bort arvegods och han testamenterar en miljon kronor i dagens pengavärde till föreningen.

1919 lämnar paret familjegården och flyttar till en nybyggd villa i centrala skara. I samma stund som villan står färdigt testamenteras även det med alla sina inventarier till föreningen.

  • Villan i Skara
Villan i Skara

Under ytterligare tio år är föreningen Hjalmars stora passion, fram till 1928 då han avlider hastigt i sviterna efter ett gallstensanfall och lämnar Elisabeth ensam.

Redan innan Hjalmar gick bort hade parets förmögenhet minskat kraftigt och till andra världskrigets slut fanns knappt någonting kvar. Elisabeth Gick bort 1945 och som utlovat gick alla inventarier till museet. Huset fick däremot säjas och den stora summan pengar museet testamenteras blev det inget av. Trots det har Västergötlands museum tusentals föremål att tacka paret von hall för.

Läs mer