fbpx

Skarasamlare III – Lars Tidén

Digital utställning

  • Karikatyr av Lars Tidén
  • Bokryggar

Det är arla morgonstund i skogarna utanför Hjo. Året är 1785 och längs vägen går den 10 år gamla Lars Tidén med blicken fäst på den gamla kyrkans takryttare som just blivit synlig över trädtopparna. I fyra timmar har han vandrat från sitt hem i Fröjered, men för den unge Lars är resan värd vartenda steg – för idag är det marknad i Hjo.

Utöver matvaror, handarbeten och husgeråd så finns det även böcker på marknaden, och det är dom Lars så målmedvetet vandrat mot. Hemma har Lars lärt sig hemmets enda bok, katekesen, utantill och slukade all övrig litteratur med oändlig aptit. Men på den lilla lön som hans far drog in som skräddare fanns det inte mycket pengar över till böcker. Som assistent till sin far tjänade Lars i emellertid en liten lön, men den var långt ifrån tillräcklig för att kunna köpa några egna böcker på marknaden i Hjo. Bokknallen var dock bekant med den unge Lars intresse för böcker och lät honom bläddra igenom bokutbudet vid saluståndet så länge som den unge gossen orkade.

Med ett sådant intresse för böcker var det ingen större överraskning att Lars kände ett kall till att bli lärare. Vid 29 års ålder tog Lars examen och påbörjade resan till att bli lärare. Men karriären var fylld med motgångar och Lars var snart tvungen att sikte på nya mål. Blicken landade på det nyöppnade Kirurgiska institutet i Stockholm där han som en av institutets första studenter tog examen 1810. Han fick en tjänst inom militären och tjänstgjorde som fältskär vid flottan i närmare 3 år. Men hembygden kallade och till 1813 sökte sig Lars till veterinärskolan i Skara där han var tänkt att agera andrelärare efter skolans rektor Sven Adolf Norling. Norling var emellertid mer investerad i den nyöppnade veterinärskolan i Stockholm, så Lars blev mer eller mindre agerande rektor och förstelärare vid veterinärskolan i Skara.

Det var vid sin tid vid veterinärskolan som Lars intresse för böcker åter igen fick blomma. Jämte undervisningen ägnade sig Lars åt att både skaffa böcker till skolan, såväl som att själv skriva eller översätta böcker som han själv gav ut. När Lars gick i pension lämnade han ett imponerande bibliotek efter sig, till vilket han själv bidragit med en mängd publikationer.

Biblioteket som innehåller tusentals titlar är imponerade även med dagens mått, men än mer i mitten av 1800-talet då varje bok var tryckt och bunden för hand och bibliotek var reserverade för överklass och adel.

Trots att veterinärskolans övriga lärare avbildats på stora oljemålningar så finns det bara en avbildning kvar av Lars Tidén – och det i form av en karikatyrmålning i akvarell, på insidan av en lärobok från veterinärskolan.