fbpx

Skridskor

Skridskor

1M16: 106686

I Skara och många andra medeltida städer finns skridskor gjorda av djurben i städernas kulturlager från medeltiden. Den typen av skridsko är väldigt gammal. Skridskor gjorda av metall kom under 1400-talet, men isläggar av ben kom att användas in på 1600-talet.

På kontinenten blev skridskoåkning modernt under 1600-1700-talet. I Sverige bildades den första skridskoklubben 1866, Kungliga skridskoklubben. Då var det främst en manlig sysselsättning att åka skridskor. Kvinnor fick vara med i VM i London först 1902, och då fick man tävla med herrarna, det fanns nämligen ingen speciell damklass. Mrs. Madge Sayers blev tvåa efter världsmästaren Salchow från Sverige.

I montern finns tre typer av skridskor. En islägg tillverkades av mellanfotsben från ko eller häst. Benet slipades för att få bra glid på isen. Den snördes fast på skon och till hjälp hade man ibland stavar för att skjuta sig fram över isen. De modernaste skridskorna i montern är tillverkade av ABC-fabrikerna (AB Bröderna Claesson) och är av märket Ulf Sterner. ABC-fabrikerna tillverkade skridskor, tält och andra fritidsprodukter. Att de uppkallades efter Ulf Sterner är inte tillfällighet. Han var en av de bästa ishockeyspelarna under sin tid och säsongen 1969-1970 utsågs han till världens bäste ishockeyspelare. Han var också den förste svensk att spela i NHL.