fbpx

Småstadens bildkrönikör

Digital utställning

Till Västergötlands museum har det nyligen inkommit åtta verk av Skaras populära amatörkonstnär Tor Hellström.

Tor föddes i Skara 1904. Där växte han upp med sin far Emil, mor Axelia och nio syskon. Fadern arbetade som målarmästare och möbelsnickare och modern som sömmerska. Tor gick i Skara högre allmänna läroverk och på gymnasiet gick han latinlinjen. Det sägs att han gärna tog med sina brorsbarn på promenader och lärde dem franska och latin. Tor delade lägenhet med sin syster Maria, de hade även en stuga på Kinnekulle där han fick inspiration till många av sina verk.

I en tidningsintervju inför en utställning 1955 säger han ”Jag inspirerades tidigt av sagotecknaren John Bauer och tack vare honom fick jag lusten att sätta igång […]. Jag tror också att jag har någonting att säga med min konst, i varje fall är det önskvärt. Det är ett av skälen till att jag målar. Dessutom är det roligt att måla.”

Tor arbetade som expeditionsassistent på Stifts- och landsbiblioteket i Skara åren 1938-1969, där han även ibland fick rycka in som berättare. Ofta lämnade han lappar efter sig när han suttit vid utlåningsdisken med små humoristiskt tecknade figurer.

Tor var känd som småstadens bildkrönikör. Hans verk kan i huvudsak delas in i tre avdelningar, ”Skara i helg och söcken”, ”Kors och tvärs på Kinnekulle” samt ”Troll och människor”. Tor hade tre utställningar på Stifts- och landsbiblioteket 1952, 1955 och 1965. År 2012 var det en utställning på biblioteket med 170 verk av Tor som lånats in från allmänheten.

De som stod Tor närmast upplevde honom som snäll, kunnig och underfundig men för andra kunde han verka tillbakadragen, ibland avvisande. Han iakttog ständigt sin omgivning för att få inspiration.

Tor hade även ett genuint sportintresse och en februaridag 1976 avled han hemma i soffan när han satt framför teven och såg på OS-sändningarna från Innsbruck.