fbpx

Stötta manligt företagande

Avslutad utställning

5 mars – 13 mars

Du är unik och fulländad precis som du är. Du är viktig, bara för att du är du. Allt du gör spelar roll. Så brukar det stå i böcker och broschyrer för kvinnliga företagare. Ofta kantat av klackskor och handväskor i mönster och bilder av kvinnor som spänner bågar i solnedgångar, sitter vid datorn med boxarhandskar på, ler och har kul kul kul.

Kvinnor ska le på bild och gärna fotas uppifrån, medan män helst inte ska störas i sitt arbete även om de ska vara med på bild. Tomas Gunnarsson, Genusfotografen, har vänt på metoderna i sin utställning ”Stötta manligt företagande”.

Manliga företagare puttinuttas det inte lika mycket med. Men kanske borde man göra det? Siffror från Statistiska centralbyrån visar att mäns företag oftare går i konkurs och att män oftare skadar sig så att de dör på jobbet. Kan det vara mäns företagande som behöver stöd?

Stötta manligt företagande är en utställning gjord av genusfotografen och journalisten Tomas Gunnarsson i samarbete med jämställdhetsföretaget Add Gender. Den består av porträtt av och intervjuer med sex manliga entreprenörer. De berättar om arbetsskador, rädslor, förebilder, manlighet och vikten av att ta hand om sig.

Kanske ligger normer, ideal och attityder för manligt företagande bakom den oroväckande statistiken. Kanske kan du se ett mönster?