fbpx

Tomma fickor och vattenväsen

Digital utställning

Vide poche betyder bokstavligen ”tom ficka” och är ett fat eller bricka där man lade ifrån sig småpengar, nycklar m.m när man kom hem efter att ha varit ute på språng -och fick på så sätt en tom ficka.

Just denna vide poche av keramik tillverkades någon gång under perioden 1895-1920 i Österrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg eller Frankrike.
Vem tillverkaren var vet är okänt men den är gjuten, med två leror, varav en vit och en genomfärgad i grågrönt vilket är en teknik som kräver stort hantverkskunnande och skicklighet.

Det väsen som är avbildat kallas Melusine eller Melusina och är en kvinnlig sötvattensande som lever i en helig källa eller flod. Hon avbildas ofta som en kvinna som är en orm eller fisk från midjan och nedåt, liknande en sjöjungfru. Ibland avbildas hon även med vingar, två svansar eller fiskstjärtar, eller både och. Melusinen på denna vide poche har två fiskstjärtar och är ungefär från midjan nedsänkt i ett böljande vatten som utgör fatet.

Legenderna om Melusine är särskilt knutna till de norra och västra områdena av Frankrike och Benelux-länderna. På bild 2 visas en scen från en legend som berättar att Melusine var dotter till älvan Pressyne och kung Elinas av Albany, nu känt som Skottland. Melusines mor lämnar sin make och tar med sig sina döttrar till ön Avalon efter att han brutit sitt löfte att aldrig se på henne och hennes döttrar när de badade.

Det är ganska vanligt att olika vattenväsen avbildas på jugendföremål, kanske de böljande linjerna i vattnet lånar sig särskilt väl till uttrycket, men även andra väsen förekommer, exempelvis finns älvor på Agnes de Frumeries glasskål som kan ses i museets fasta utställning.