Utsidan räknas
– Boken som hantverk och konst

Utställning utanför museet

Aktuell utställning på Stifts- och landsbiblioteket i Skara

2 april – 14 augusti 2022

Kärleken till böcker kan ta sig många uttryck, inte minst i den kostym som boken kläds i. Den här miniutställningen tar fasta på boken som föremål och mer exakt på bokbandets historia. Bokbinderiet är ett hantverk lika gammalt som boken, men idag med påtaglig risk att dö ut. Bokbinderiet kan vara ett konsthantverk. En handbunden bok är unik, det finns ingen exakt likadan. I utställningen vill vi lyfta fram bokbandets och bokbinderiets historia med ett urval vackra och tidstypiska böcker ur Stifts- och landsbibliotekets rika samlingar. Vi visar olika typer av bokband från medeltid till det tidiga 1900-talet och prov på traditionell bokbinderiutrustning. Välkommen till en mycket analog utställning där såväl in- som utsida räknas.

Utställning är producerad i samarbete mellan Skara kommun, Stifts- och landsbiblioteket, Skara stiftshistoriska sällskap, Västergötlands museum och Föreningen för Västgötalitteratur.