fbpx

Waterloo 50 år

Tillfällig utställning

2-12 maj 2024 

I dessa mellotider plockar vi fram de skatter från vårt magasin som knyter an till det svenska musikundret och som minner om ABBA:s vinst med Waterloo i melodifestivalen 1974. I en miniutställning visar vi ABBA:s ”femte medlem” Stikkan Anderssons LP-skivor, guldskivor, diplom och klippböcker och toppar med en 60 centimeter hög staty av mannen från Hova som kom att göra en världskarriär.

Stikkan Anderson brukar kallas ABBA:s femte medlem då det var han som till stora delar låg bakom deras låtar, framgång och explosionsartade succé. Han föddes 1931 i Mariestad och växte upp under knappa förhållanden i ett litet hus vid torget i Hova. Stikkan inledde sin yrkeskarriär som folkskollärare men blev känd för allt det som följde – tiden som sångtextförfattare, musikförläggare, kompositör, manager och grundare av Polar Music samt instiftare av Polarpriset. Stikkan var en centralgestalt i det svenska musikundret, och sägs under sin livstid ha skrivit över 3000 sångtexter. Han står med som kompositör och/eller textförfattare till 1143 låtar i Stims register. ABBA kan sägas ha börjat med att Stikkan Anderson bildade Union Songs tillsammans med Benny Andersson och Björn Ulvaeus 1967. Stikkan kom som stöd och samtalspartner att ha stor betydelse för de unga låtskrivarna. Han var sedan medgrundare till och lanserade ABBA i början av 1970-talet. Gruppen fick sitt internationella genombrott då de vann Eurovision Song Contest 1974 med det svenska bidraget ”Waterloo”.

På Västergötlands museum finns idag en del av arvet efter Stickan Andersson i form av LP-skivor, guldskivor, diplom och klippböcker och även den 60 centimeter höga staty som visas i den lilla utställningen.