fbpx

Kråks herrgård

Kråks herrgård är en välbevarad 1700-talsbyggnad som ligger ett stenkast från Skaras centrum och domkyrkan. Här kan ni njuta av interiörer från 1700-talet och ta del av Kråks långa och dramatiska historia genom visningar, programkvällar, konserter med mera.

Herrgårdens historia
Kråk har anor som boplats sedan 1200-talet och den byggnad som vi ser idag uppfördes 1790 av Jöns Ehrenborg i Mölltorps socken i Karlsborg. Under hela 1800-talet ärvdes gården inom släkten, men år 1944 tvingades familjen Ehrenborg att överlämna Kråks mangårdsbyggnad till Västergötlands museum. Marken som huset stod på skulle nu användas till pansarskjutfält och byggnaden var rivningshotad.

Kråks mangårdsbyggnad flyttades till Skara och i samband med återuppförandet på 1950-talet byggdes en källare med tegelvalv, som inreddes för att hysa Kråks Värdshus. Restaurangens arkitekt hette Erik Lundberg. Mellan åren 1960 och 2015 bedrevs en framgångsrik restaurangverksamhet i källarvåningen. Sedan 2015 driver Västergötlands museum även denna del av byggnaden och lokalen används bland annat till fester, konserter, servering med mera.

Kråk omges idag av två röda flyglar som bildar en tidstypisk gårdsbild. Flyglarna flyttades från Götala gård på 1960-talet. Den östra flygeln fick vid återuppförandet en rekonstruerad inredning för att efterlikna högreståndsmiljöer från perioden 1720-1790. Den västra flygeln är inredd som en festvåning.

Visningar
Boka en visning av Kråks herrgård. Vi berättar om gårdens historia och gör nerslag i de personliga öden som är kopplade till gården. Det går också att boka en visning med fokus på 1700-talsinteriörerna, möblerna, konsten och de olika stilepoker som finns representerade på Kråk. Möjlighet finns också att få en särskild spökvisning. En visning tar cirka 45 minuter, men kan anpassas efter behov.

Hyr för fest, dop och bröllop
Västergötlands museum hyr också ut Kråks källarvåning och den västra flygeln för fester. Källarvåningen, som är en unik miljö med låga tegelvalv och två öppna spisar, rymmer 150 personer och kan möbleras för cirka 100 sittande gäster. Här finns det ett mottagningskök med möjlighet till kylning och uppvärmning.

Den västra flygeln är en elegant och ljus festlokal i Karl Johansstil. I en mindre och en större matsal finns plats för cirka 80 sittande gäster.

Hyreskostnad per dag: 4000:- (inklusive moms).
För bokning av visning eller lokalhyra ring: 0511-260 16.
OBS! Begränsad uthyrning 1 oktober – 31 mars.

 • Öppettider

  Dag Öppnar Stänger
  Måndag Stängt
  Tisdag 10 17
  Onsdag 10 20
  Torsdag 10 17
  Fredag 10 17
  Lördag 11 16
  Söndag 11 16

  Fornbyn

  Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
  Stugorna är stängda och öppnar i vår.