Boka visning på museet

Boka en visning på museet för dig och ditt sällskap. Vi tar emot förfrågningar på när ni skulle vilja besöka oss. Bokningar görs efter överenskommelse med ansvarig pedagog.

För visningar på Kata Gård finns specifik bokningsinformation.

Information och bokning

Varje visning tar cirka 45 minuter att genomföra och har en maxgräns på 25 deltagare. En visning kostar 800 kronor under museets öppettider på vardagar och 1500 kronor på kvällar och helger. Skolor besöker våra visningar på museet kostnadsfritt.

Kontakt

Kontakta Ludvig Lhonneur, pedagog, för att boka er visning (kontaktuppgifter nedan). För att underlätta bokningen, meddela gärna två eller tre möjliga datum och/eller tider för ert besök.

Vi vill gärna veta följande:

  • Vilken visning är ni intresserade av?
  • Vilket datum och vilken tid planerar ni ert besök? Meddela gärna (om möjligt) alternativa datum/tider.
  • Hur många personer är det i gruppen?
  • Vilken skola eller verksamhet kommer ni ifrån?
  • Om skola, vilken årskurs går eleverna i?
  • Finns det några särskilda behov i gruppen som vi behöver känna till och ev. anpassa oss efter?
  • Fakturauppgifter

Ludvig Lhonneur

ludvig.lhonneur@vgmuseum.se

Kontakt – Ludvig Lhonneur

Hela museet

Boka en basvisning av alla utställningar på Västergötlands museum och få en genomgång av de spektakulära fynd som hittats i och omkring Skara. Godbitarna i våra utställningar presenteras så som Fröslundasköldarna, Suntakstolen och Skaramissalet. Visningen är en bra introduktion till museet för förstagångsbesökare och ger en överblick över vad museet har att erbjuda samtidigt som den lämnar en del kvar för besökaren själv att utforska.

Mellan is & eld

Västergötland är ett av Sveriges fornfyndstätaste områden. Detta märks tydligt i Västergötlands museums utställning ”Mellan is & eld” som sträcker sig från stenålderns början till järnålderns slut. I utställningen finns förutom ett av Sveriges äldsta skelett och landets längsta flintyxa även de världsunika Fröslundasköldarna. Boka en visning och följ med på en 10 000 år lång resa där du får lära dig om hur människans först kom till platsen som idag är Sverige och hur deras levnadsvillkor utvecklats och förändrats genom årtusendena.

Skara i medeltid

Det kan vara svårt att tänka sig att den sömniga lilla staden Skara med sina knappa 10 000 invånare en gång i tiden var en av det framväxande riket Sveriges största och viktigaste städer. På Västergötlands museum finns dock bevisen för detta i de föremål som medeltidens Skarabor lämnat efter sig. Här finns både Sveriges äldsta stol och bok samt några av landets bäst bevarade medeltidsskelett. Lär dig om hur livet kunde te sig för befolkningen i en medeltida metropol och hör historien om hur Skara kunde växa till att bli en av landets viktigaste städer, men också såklart, vad som ledde till att den tappade sin framträdande position.

Våra tillfälliga utställningar

Västergötlands museum består inte enbart av våra permanenta utställningar. På museet har vi även två utställningshallar med tillfälliga utställningar. Dessa utställningar kan vara allt ifrån moderna konstinstallationer till arkeologibaserade historiska utställningar. Boka en visning och hör vår pedagog berätta om de utställningar som står på museet just nu.

Fornbyn

Utanför Västergötlands museum står friluftsmuseet Fornbyn. Fornbyn innehåller ett 30-tal byggnader som samlats in från hela Västragötalandsregionen och har varit en del av museet sedan 1920-talet. De äldsta byggnaderna har anor från 1600-talet och den nyaste byggdes så sent som 1961. Byggnaderna ska visa på hur livet tedde sig på den svenska landsbygden innan industrialismens genomslag och Fornbyn visar ett brett utbud av de byggnader som våra förfäder brukade i sin vardag. De innehåller alla historier som museets pedagog väcker till liv under en visning.

Kråks herrgård

1792 byggdes Kråks Herrgård på Kråks säteri utanför Karlsborg vid Vätterns strand. År 1944 bestämdes att herrgården skulle flyttas och 1953 kom den därför till Västergötlands museum. Herrgården är numera en pärla i museets samlingar. Boka en visning för att få komma in i herrgården och få höra om dess över 200-åriga historia. Dessa väggar har hört och sett mycket och det finns många vrår som är väl värda att utforska i herrgården. Modiga besökare kan också få höra historien om den vita damen som siktats inne på herrgården.