Aktuell utställning

Av inre nödvändighet och med största lätthet

13 maj 2023 -

Året är 1930. I sin villa i Hindås siter Agnes och Gustaf de Frumerie och diskuterar vad som så småningom ska hända med Agnes konstnärliga kvarlåtenskap. Efter 30 år i Paris är de sedan fem år åter bosatta i Sverige och hemmet är fullt av skulpturer, målningar och glaskonst, vittnande om ett långt och innehållsrikt konstnärskap.

Agnes och Gustaf de Frumerie har inte fått några egna barn. De bestämmer sig i stället för att donera hela samlingen till Västergötlands museum i Skara.

Agnes Eleonora Augusta Emilia Kjellberg föds i Skövde den 20 november 1869, yngst i en syskonskara av fem. Hon kommer att bli en både ovanlig och begåvad svensk konstnärinna som ofta går sina egna vägar.

Vid 17 års ålder blir hon antagen vid Akademien för de fria konsterna där hon till en början studerar måleri. Agnes är en begåvad elev och tilldelas både stipendier och utmärkelser. Ständigt nyfiken på nya konstnärliga uttryck kommer hon att under sitt liv experimentera med både skulptur, keramik, och glas.

Efter flytten till Paris 1893 kommer hon snart in i stadens pulserande konstnärsliv och umgås med stora namn. Hon är mycket flitig och ställer ofta ut på Paris salonger.

en skulptur ska se ut som den skapat sig själv av en inre nödvändighet och med största lätthet

Agnes de Frumerie

På våren 1936 blir hon änka och flyttar till Stockholm där hon hyr den nyligen bortgångne vännen Christian Erikssons ateljé på Maria prästgårdsgata. Här fortsätter hon att arbeta ytterligare ett år. I april 1937 sluter hon sina ögon för sista gången.


Utställningen visas i stora utställningshallen på museet.

Galleri

Skulpturer i utställningen om Agnes de Frumerie
Skulptur av en soldat i gasmask i utställningen om Agnes de Frumerie
Far och son i utställningen om Agnes de Frumerie
Glaskonst i utställningen om Agnes de Frumerie

Aktuellt

Skulptur av en soldat i gasmask i utställningen om Agnes de Frumerie

Visning

Öppen visning ”Av inre nödvändighet och med största lätthet”

torsdag 8 augusti

11.00

Skulpturer finns det gott om i utställningen ”Av inre nödvändighet & med största lätthet”. Där …

Senast ändrad: