Lucka 1

dot
Sötbärspannkaka
De bär som används till bärpannkaka är de vilda sötbären eller fågelbären. Det finns ett otal varianter, ljusa och mörka bär, större eller mindre, sötare och syrligare. I bärpannkakan är det trevligt, om man kan ta med olika sorter. Och det viktigaste av allt: kärnorna skall vara kvar. Det är det som ger den fina mandelsmaken. Och det är det som har gett delikatessen dess folkliga namn ”spôttekaka”.

Recept på Sötbärspannkaka:
1 l mjölk
1 dl grädde
3 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk socker
1/2-1 l sötbär

Vispa ihop en vanlig pannkakssmet. Häll den i en välsmord långpanna (eller ugnssäker form med höga kanter, om man vill ha tjock pannkaka). Pytsa i sötbären. Grädda pannkakan i nedre delen av ugnen i 225 ºC tills den stannat och fått vacker färg,30-45 min beroende på formens storlek och bärmängd. Strö gärna över lite strösocker, när pannkakan är färdig. Det går utmärkt att använda djupfrysta bär, så passa på och fyll på lagret nästa gång bären mognar.