Lucka 2

dot
Vin av bär
År 1844 gav Anna Fredrika Ehrenborg ut skriften Om win af swenska bär. Hon bodde då på Kråks säteri i Mölltorps socken i Karlsborg. Med maken Casper Ehrenborg fick hon fem barn och efter hans tidiga bortgång redan 1823 blev hon allt mer religiös och flera av hennes recept uppmanar till hälsa och ett sparsamt leverne.

I nedanstående recept används bär som man kan plocka gratis i naturen och från sin egen trädgård. Hon verkar ha uppskattat vinet för dess värmande effekt, men ogillade brännvinet som gjordes på ”den oskyldiga potatisen”. Brännvinet slog lätt en man omkull, medan man med bärvinet behöll både förståndets och benens bruk, skriver hon.

Recept på win af körsbär, winbär, krusbär, hallon och lingon:
Ta ett och ett halvt lispund (30 skålpund) väl mogna och rensade bär och stöt bären sönder i ett rent träkärl.
Koka ner 2 kannor vatten till 3 stop.
Lät vattnet svalna tills det känns sommarljummet.
Häll i bärmassan i vattnet och blanda väl.
Tillslut därefter kärlet så att luft inte kan tränga in.
Låt blandningen stå orörd i 4 dagar.

Ta av avtäckningen och ta bort eventuell mögelbildning.
Sila vattnet genom en hårsikt. Det vatten som inte rinner genom sikten kan silas genom en gles linneväv som pressas (vrids) hårt så att så mycket saft som möjligt tillvaratas.
Tillsätt därefter 15 skålpund pudersocker.
Häll saften i en behållare när allt socker har smält. Enligt receptet är det bra om kärlet tidigare har innehållit vin eller sirap och att lite rester av det finns kvar.
Ställ kärlet med bärvinet i ett luftigt rum för att jäsa i ca 3 veckor. Lufta det dagligen så att jäsningsångorna släpps ut. Lyssna också på ljud från jäsningsprocessen.
Tillslut kärlet väl när det inte längre hörs något ljud från vinblandningen och ställ det på ett svalt ställe (gärna i en källare).

Det blir både bättre starkare ju längre tid det förvaras, enligt fru Ehrenborg.
Av denna sats får man vanligtvis 18-21 buteljer vin.