Lucka 23

dot
En korv med gryn – favorit i Skaraborg
Grynkorv är en västgötsk tjock orökt korv som består av fläskkött, korngryn, och kryddor. Ibland även nötkött eller potatis. Grynkorv ingår i gruppen svenska orökta korvar, som även innefattar fläskkorv, köttkorv, stångkorv och värmlandskorv, vilken den är nära besläktad med. Eftersom det är en råkorv är hållbarheten begränsad.

Grynkorven kokas och äts tillsammans med potatismos och lingonsylt eller med kokt potatis och pepparrots- eller senapssås. Lokalt uppskattas kall kokt grynkorv som smörgåspålägg.
Grynkorven är sedan 2005 utnämnd till ”Skaraborgs nationalrätt” och har en egen intresseförening, Grynkorvens vänner (www.grynkorv.se). Föreningen firar grynkorvens dag tredje torsdagen i oktober varje år.

Cajsa Wargs recept på grynkorv innehåller rödlök, korngryn, mjölk, russin, njurtalg samt får- eller oxlever, medan Adriana Hollbergs recept består av slarvsylta, mjölk, rödlök, lever och korngryn.

Idag finns 12 grynkorvsproducenter i Skaraborg och de utgörs till största delen av mindre butiker med egen tillverkning.